Fotograferen in de manuele stand. In dit nieuwe artikel leg ik de product- en interieur fotograaf op een simpele manier uit hoe je kan fotograferen in de manuele stand. Deze techniek gebruik ik voor het fotograferen van producten en interieurs. Voor deze tips heb je nodig: een camera en statief.
Met deze stappen naar volledig handmatig fotograferen, kun je jouw foto’s een eigen stijl geven!
Stap 1: De Manuele stand opzoeken
Yes, we gaan beginnen met het fotograferen in de manuele stand. De eerste stap is je camera op de M-stand zetten. Op mijn camera zit een draaiwieltje aan de bovenkant, waarop verschillende standen te zien zijn. Draai dit wieltje naar de ‘M’ en je krijgt vanaf nu de volledige controle over de camera.
Om de lichte stijl te creëren die je terugvind in mijn foto’s dien je in de M-stand te fotograferen. Je hebt voor de M-stand drie instellingen. Om de belichting onder controle te krijgen moet je een juiste balans zien te vinden tussen de ISO-lichtgevoeligheid, diafragma en sluitertijd.
- De ISO produceert digitale ruis en heeft invloed op de kwaliteit van de foto;
- Het diafragma heeft invloed op de scherptediepte van een foto;
- De sluitertijd bepaald of de foto scherp is of dat je beweging op de foto ziet.
Stap 2: Bepaal de ISO
Bij het fotograferen in de manuele stand is de ISO instellen de makkelijkste stap uit de reeks instellingen en vandaar dat ik hem als eerste behandel. De ISO. Standaard is de ISO bij mij (handmatig) ingesteld op 200 (er vanuit gaande dat we binnen fotograferen). Is het een lichte dag dan zet ik de ISO wel eens op IS0 160. Is het wat donkerder dan kan de waarde oplopen tot ISO 400. Dit is goed bij te houden toch? En dit is het enige wat je hoeft te onthouden voor deze instelling! Kortom: Hoe hoger de ISO waarde hoe lichter de foto. Dat klinkt leuk maar de keerzijde hiervan is dat een hogere ISO direct ook meer ruis (spikkels in foto) oplevert. Dit willen we natuurlijk niet. De ISO knop is meestal te vinden boven op de camera, bij de wat professionelere camera’s.
Stap 3: Het diafragma instellen
Nu we de ISO waarde hebben ingesteld gaan we naar het diafragma. Het diafragma heeft invloed op de scherptediepte van een foto. Wil je bijv. een product uitlichten en de achtergrond onscherp maken? Dan kan je dat hier instellen. Het diafragma is op je camera terug te vinden onder de afkorting ‘F’. De reeks getallen (oftewel stops) ziet er als volgt uit: f/ 1 | f/ 1.4 | f/ 2 | f/ 2.8 | f/ 4 | f/ 5.6 | f/ 8 | f/ 11 | f/ 16 | f/ 22 | f/ 32 | f/ 45 | f/ 64. Als ik een ruimte op de foto zet wil ik graag dat de volledige ruimte scherp is. Om alles op beeld goed scherp te krijgen werk je met een Diafragma van minimaal F/10. Zet je hem naar F/16 dan wordt de foto dus nog scherper maar komt er ook minder licht binnen. Dit kunnen we vervolgens oplossen met de Sluitertijd.
Stap 4: De sluitertijd instellen
In mijn werk als product en interieur fotograaf maak ik altijd gebruik van een statief. Een statief zorgt ervoor dat je recht en licht kan fotograferen en bovenal ook rustig aan de slag kan gaan. Je hebt meer tijd om je te focussen op de instellingen en de setting die je wilt gaan fotograferen. Daarnaast voorkom je ook bewegingsonscherpte in de foto. Nu we voor het fotograferen van een interieur de ISO 200 en het diafragma minimaal F/10 hebben bepaald kunnen we de sluitertijd in gaan stellen. De sluitertijd is een belangrijke functie. Als interieur fotograaf maak je eigenlijk altijd gebruik van een lange sluitertijd en dit getal is vaak in iedere foto weer anders. De sluitertijd ligt meestal rond de 1/8 en lager.
Testen maar + opdracht
Nu we de ISO, het diafragma en de sluitertijd hebben ingesteld wordt het tijd voor een test foto. We gaan een verticale foto maken in je interieur. Neem de foto hierboven als voorbeeld. In het vorige artikel gaf ik 8 gratis tips voor de (beginnende) interieur fotograaf. Het is handig om dit artikel eerst te lezen voordat je aan de slag gaat met onderstaande opdracht.
De opdracht:
- Bepaal de interieur setting die je wilt gaan fotograferen;
- Zet het statief klaar (in verticale stand) op deurklink hoogte;
- Zorg voor voldoende daglicht;
- Zijn alle verticale en horizontale lijnen recht in het beeld?;
- Zet dan de ISO waarde op 200;
- Stel het diafragma in op bijv. F/10 (hoe hoger het getal hoe meer scherpte);
- Stel de gewenste sluitertijd, vaak tussen de 1/8 en lager.
- Klikken maar.
En hoe is het resultaat? Heb je te weinig licht? Kijk dan eens wat er gebeurd als je een langere sluitertijd instelt. Werk dat nog niet? Zet dan het F getal wat lager en de ISO wat hoger. Ga eerst lekker testen met het diafragma en de sluitertijd voordat je de ISO hoger zet, want hoe hoger dit getal hoe meer ruis.
Samenhang van deze drie instellingen
De drie bovenstaande variabelen hangen altijd samen en hebben in bijna iedere situatie een andere samenstelling nodig. Het leren fotograferen in de M-stand betekend veel oefenen. Dit zijn belangrijke richtlijnen en verder is het spelen met de instellingen en uitzoeken wat voor jou het beste werkt.
Succes! Mocht je vragen hebben, laat het mij weten via Instagram of reageer hieronder.
Liefs,
Maureen.