Een portret of producten fotograferen: gisteren vertelde ik op mijn Instagram pagina over de 50mm F/1.8 lens. De allerkleinste lens die ik thuis heb liggen kan je wel stellen maar wel een grote lieveling! Je kan er namelijk heel goed mee producten fotograferen maar ook portret foto’s maken. Hoe dat precies werkt en wat de voordelen zijn van een 50mm? Dat vertel ik je in dit nieuwe blog artikel.

De 50mm F/1.8 lens is een lichtsterk objectief

Ik raad je de Canon 50mm F/1.8 lens zeker aan. De 50mm F/1.8 lens is een lichtsterk objectief. Door het grote diaframa F/1.8 kan je in situaties met minder goed licht ook goed blijven fotograferen. De sluitertijd kan door een groot diafragma korter blijven en de ISO hoeft minder hoog gezet te worden, wat ruis voorkomt. Een win-win situatie dus. Hoe groter het diafragma getal hoe meer scherptediepte je kan creëren in een foto en dat is nou net wat je graag wilt als je een product of persoon wilt uitlichten.

Producten fotograferen en portretten maken zijn een vak apart. Goede apparatuur is in ieder geval al het halve werk. In mijn werk maak ik gebruik van apparatuur van Canon.

Producten fotograferen

Scherptediepte creëren met een groot diafragma

Vanwege het grote diafragma F/1.8 geeft de 50mm ook een mooie scherptediepte. Dit wil zeggen dat een deel van de foto scherp is en het andere deel wazig. Als je bijvoorbeeld in je interieur een vaas wilt fotograferen waarbij de achtergrond wazig is, dan kan je dat met deze lens realiseren. In vaktaal noemen ze dat ook wel het bokeh effect. Producten fotograferen of portretten maken is met deze lens is na deze instelling dus nog nooit zo leuk geweest! Weet je nog niet precies hoe je een groot diafragma instelt? Lees dan dit artikel waarin ik fotograferen in de manuele stand in een aantal stappen uitleg.

 

Producten fotograferen

 

Inzoomen door te lopen naar het onderwerp

De meeste fotograferen zijn gewend om op een onderwerp in te zoomen als je het dichterbij wilt halen. Met een 50mm F/1.8 lens is dit niet mogelijk. Deze lens heeft namelijk een vaste brandpuntafstand (50mm), dit wil dus zeggen dat je niet in- of uit kan zoomen. Ik vind dat eerlijk gezegd ontzettend fijn. Je kijkt daardoor veel beter naar je omgeving en als je een onderwerp dichterbij wilt halen dan loop je er heen. De lens werkt als ware net zoals je ogen.

 

Producten fotograferen

 

Scherp producten fotograferen

De lens heeft een vast brandpuntafstand. Het zorgt ervoor dat je objectief minder gevoelig is, doordat hij niet kan bewegen (in- en uitzoomen) waardoor je dus scherper kan fotograferen. Zoomlenzen zijn daarom meestal minder scherp dan prime lensen.

Compact formaat

Slepen met een groot en onhandige lens is verleden tijd! De 50mm is super licht en zoals ik al zei de kleinste lens uit mijn collectie. Het is echt een verademing bij het producten fotograferen als je ook gewend bent om met bijvoorbeeld een Canon 24-70mm lens te fotograferen.

 

Producten fotograferen

Een betaalbare lens

De Canon 50mm F/1.8 lens is over het algemeen een betaalbare lens. Ik heb er destijds 129,95 voor betaald. In vergelijking met andere objectieven is dit relatief goedkoop.

Kortom: een goede betaalbare lens!

Dit was het weer voor vandaag.
Mocht je vragen hebben, laat het mij weten via Instagram of reageer hieronder.

Liefs,
Maureen.

Producten fotograferen