Hoe ik mijn foto’s een lichte, frisse en heldere look geef? Ik heb er goed over nagedacht maar ik ga het gewoon vertellen. Na vijf jaar én honderden vragen verder ga ik mijn geheimen omtrent fotobewerking voor telefoon foto’s met jullie delen. In dit artikel vertel ik je alles over mijn manier van bewerken in Lightroom. Alles wat ìk weet, al mijn bewerkingstechnieken: het komt allemaal aan bod. Best een beetje spannend, maar super leuk om met jullie te delen!

Wat als… jij je telefoon foto’s na dit artikel de gewenste look kan geven? Ben je een ondernemer, marketeer, influencer of een gewoon een mama die graag haar kindjes op de foto zet en dit graag deelt op Instagram. Dan is dit écht wat voor jou! Als fotograaf fotografeer ik natuurlijk het allerliefste met mijn Canon Camera, maar mijn telefoon is ook onmisbaar. Hierover wil ik graag mijn kennis en ervaring met jullie delen, want ook jij kan professionele foto’s maken met je telefoon. Hieronder geef ik je een aantal belangrijke tips!

Gebruik Lightroom op je telefoon!

De allerfijnste app op mijn telefoon is Lightroom Mobile (IOS) en Lightroom Mobile (Playstore). Lightroom is een gratis slimme en professionele app met eenvoudige mogelijkheden om foto’s te maken, te bewerken en vanuit de app je professionele foto’s de delen. Je kan deze app upgraden om premium functies te kunnen gebruiken voor extra bewerkingsmogelijkheden, denk aan retoucheren en selectief bewerken. Ik heb de betaalde versie maar om te beginnen heb je voorlopig voldoende aan de gratis versie!

 

Fotograferen met mijn telefoon

Als ik een foto maak voor mijn Instagram, Facebook, Pinterest of LinkedIn pagina, maak ik deze foto in de Lightroom Mobile app. Ik doe dit omdat ik in de Lightroom app meer grip heb op de instellingen. De app biedt namelijk de mogelijkheid om een foto in manual mode te maken. Je kan dus zelf de lichtheid en scherptediepte van een foto bepalen. Soms heb ik hier geen tijd voor en dan gebruik ik de camera functie van mijn telefoon. Ik heb een Apple iPhone X. Een fijne telefoon waar ook een portret stand op zit. Maar het voordeel hiervan is, je kan ze direct bewerken in de app en delen op Instagram, Facebook, Pinterest en LinkedIn.

Mijn persoonlijke bewerkingstips: presets

De afgelopen jaren heb ik gespeeld met fotobewerking maar mijn herkenbare stijl is altijd helder en fris, zoals veel van jullie mijn foto’s ook zullen omschrijven! De verschillende stijlen met bijbehorende bewerkingen die ik mezelf eigen heb gemaakt in de afgelopen jaren heb ik opgeslagen in verschillende presets. Als je Lightroom gebruikt om je foto’s te bewerken, heb je er vast wel eens van gehoord. Presets zijn voorinstellingen om een foto snel en eenvoudig te bewerken, door middel van één klik! Inmiddels heb ik een aantal favoriete Presets die ik gebruik om mijn foto’s te bewerken. Dit kost tijd, want een goede preset vergt een kritische blik op je eigen stijl.

Hieronder de verschillende stappen die ik uitvoer na het importeren van een onbewerkte foto in Lightroom Mobile:

  • Ik kies bij de foto één van mijn eigen IAMAUREEN presets, waarmee ik in 1 klik de foto bewerk;
  • Vervolgens kies ik onderin de balk op de knop ‘licht’ om de foto te finetunen. Foto’s worden met de Lightroom presets namelijk in één klik getransformeerd! Door bijvoorbeeld zelf handmatig de belichting te verhogen of te verlagen krijg ik de gewenste look;
  • Ik zorg er altijd voor dat de horizontale en verticale lijnen recht staan in de foto, dit zorgt voor een rustige look. Dit kan je onderin de balk doen door op ‘uitsnijden’ te klikken en vervolgens op het draaiwieltje, hiermee wijzig je de horizon;
  • Als laatste controleer ik of er vlekjes en oneffenheden zijn, deze shop ik eenvoudig weg via de functie ‘clone’.

Kortom: Download Lightroom op je telefoon en ga lekker aan de slag!

Ben je nieuwsgierig naar mijn presets?

Vanaf nu krijg je tijdelijk €100 euro korting op het Mobile preset pakket met de code herfst2020. Het preset pakket Bright & Clear actieprijs €49,99 bestaat uit 8 verschillende favoriete presets van mij die zijn ontwikkeld voor uiteenlopende omstandigheden binnen- en buiten huis. Enkele presets zullen tijdelijk dus een actieprijs hebben, dus ben je benieuwd? Bekijk het pakket dan hier.