Ben je net als ik ook gek op interieurs en wil je graag meer leren over fotografie? In deze persoonlijke blog geef ik je 8 gratis en persoonlijke tips zodat jij als fotograaf ook aan de slag kan met interieur fotografie.

1. Fotografeer het liefste met een camera

Met een telefoon kan je tegenwoordig ook goede foto’s maken maar een camera geeft je net wat meer opties. Je hebt in eerst instantie beter grip op de instellingen en je kan je eigen stijl aan de foto’s geven door professionele nabewerking. Daarnaast zijn foto’s die je met je camera maakt (mits je de juiste instellingen gebruikt) goed voor groter drukwerk. Ik heb mijn camera (body) van het merk Canon, het type 5D mark III.

 

2. Fotografeer vanaf een statief

Een statief zorgt ervoor dat je recht en licht kan fotograferen en bovenal ook rustig aan de slag kan gaan. Je hebt meer tijd om je te focussen op de instellingen en de setting die je wilt gaan fotograferen. Een goed statief voor een betaalbare prijs is De Manfrotto MK290XTA3-3W. Het is verstandig om niet te besparen op een statief, een goed en stevig statief zorgt voor scherper beeld en maakt dat je gemakkelijker kan werken. Ik gebruik zelf een iets duurder statief van Manfrotto, deze vind je hier.

3. Zorg voor voldoende daglicht en denk hierbij aan je sluitertijd en diafragma

Zelf ben ik voorstander van daglicht. In mijn werk is zowat alles gefotografeerd met daglicht. Zorg er voor dat er voldoende licht in de ruimte binnen kan komen. Zet lampen overigens zo veel mogelijk uit, lampen zorgen vaak voor een gele gloed in de foto. Dit vind ik zelf minder fraai.

Doordat je vanaf een statief fotografeert kan je dus ook een langere sluitertijd instellen, wat al direct zorgt voor lichtere foto’s. Om alles op beeld goed scherp te krijgen werk je met een Diafragma van minimaal F10. Een lens die ik regelmatig gebruik in mijn werk als fotograaf is de Canon 24-70. Weet je nog niet precies hoe je een camera op manual mode instelt? Hierover leer je meer in mijn volgende blogpost.

4. Houd de horizontale en verticale lijnen in je foto recht⠀

Een tip waar ik heel veel plezier aan heb. Wanneer je een ruimte fotografeert zorg er dan voor dat de horizontale en verticale lijnen in je foto altijd recht zijn. Dit zorgt voor een realistisch en rustig perspectief. Als ik een ruimte fotografeer zet ik mijn statief altijd op deurklink hoogte en zorg vanaf dat standpunt dat de horizontale en verticale lijnen in het beeld recht lopen. De foto hieronder geeft een voorbeeld.

 

5. Kijk naar de ruimte op verschillende hoogten als je details wilt fotograferen⠀

Zoals hierboven beschreven fotografeer ik een ruimte altijd op deurklink hoogte. Dit geldt niet als ik detailfoto’s maak. Soms wordt een beeld juist spannender als je een item bijvoorbeeld vanaf boven of van heel dichtbij fotografeert. Zie hieronder het voorbeeld. Je aandacht wordt op deze manier direct getrokken naar het klosje en de houten poot. Je word niet afgeleid door omgeving. Voor detail foto’s gebruik ik overigens niet altijd mijn statief, omdat je het diafragma getal rond de F2/8 zet en je sluitertijd minimaal op 1/100e zet is het mogelijk om zonder statief goede foto’s te maken. Een fijne lens voor dit soort foto’s is de Canon 50 mm f1/1.8.

6. Probeer zoveel mogelijk overbodige objecten uit beeld te houden⠀

Less is more! Bedenk bij iedere foto: wat wil ik laten zien en wat is relevant?

 

 

7. Schiet in RAW en leer je foto’s bewerken met Lightroom en Photoshop.⠀

Als professioneel fotograaf kan je het beste fotograferen in RAW. Dit is een bestand dat alle informatie van een foto bevat en waar je achteraf instellingen nog kan wijzigen door middel van de nabewerking. Liever een foto wat donkerder schieten en lichter nabewerking dan andersom. De foto’s die ik maak bewerk ik altijd in Lightroom. Dit is een betaald programma aangeboden door Adobe.

Ik ben benieuwd wat je van dit nieuwe artikel vind. Laat je het mij weten in een reactie?
Heb je vragen? Laat het me ook vooral weten!

Leuke tip: op mijn Instagram pagina deel ik regelmatig nog meer tips!

Lieve groet,
Maureen